Google’s Chrome-webbrowser ondersteunt nu het WebVR virtual reality-platform, waardoor iedereen 360-graden foto’s, video’s en andere inhoud kan ervaren die oorspronkelijk is ontworpen voor VR bril op hun desktop of laptops.

Toegankelijkheid In De VR-Technologie

De VR uit de headset halen en in de Chrome-browser plaatsen, is een grote stap voorwaarts in het toegankelijker maken van de technologie. Het is nauwelijks de eerste stap – Mozilla heeft gewerkt aan iets soortgelijks voor Firefox en WebVR is al opgenomen in bètaversies van Chrome. Maar gezien de populariteit van de browser, zal het nu voor veel mensen de eerste kennismaking zijn met virtuele werelden.

Webvr Voor Die Echte Ervaring

WebVR is ontworpen om de VR-ervaring te verenigen op verschillende apparaten met verschillende mate van rekenkracht. In theorie betekent dit dat foto’s en video er net zo soepel uit moeten zien op het web als in een Google Daydream-weergave van 89,00 euro bij Amazon of een Samsung Gear VR 27,99 euro bij Amazon.

Dat is zeker het geval met de demo’s die Google deze week in een blog postte, waaronder een verzameling van meer dan 300.000 celebrity-huizen, musea, canyons en iconische architectuur.

Houden Aan De Normen

Zorgen voor een consistente ervaring door zich te houden aan de WebVR-normen, is echter grotendeels aan ontwikkelaars. Google biedt uitgebreide bronnen voor ontwikkelaars, waaronder richtlijnen zoals de uiterst belangrijke framesnelheid, die kijkers bewegingsziekte kan geven als deze te laag is.

WebVR-inhoud op mobiele Chrome-browsers zou een minimumfrequentie van 60 fps moeten hebben, terwijl desktop-browsers niet onder de 90 fps zouden moeten gaan, zegt Google.

“Door eerst een niet-VR-omgeving aan te nemen, kunt u het bereik van uw ervaringen maximaliseren en ervoor zorgen dat u de best mogelijke ervaring biedt, ongeacht de instellingen die uw gebruikers hebben”, schreef Google op de ondersteuningspagina voor ontwikkelaars.

Een Klein Nadeel

De framesnelheden van Google komen overeen met wat Mozilla zijn ontwikkelaars ook vertelt. Het is echter vermeldenswaard dat ondanks de hardwareverscheidenheid die WebVR theoretisch kan ondersteunen, u nog geen echte VR in Chrome kunt ervaren tenzij u Daydream met een compatibele telefoon gebruikt. Voorlopig betekent dit dat iOS en andere Android-gebruikers zijn weggelaten.